store.bg - бързо, лесно и удобно
store.bg - бързо, лесно и удобно!
Грижа за клиента   |   За контакти
Начало   Козметика    Азбука на козметиката - Г
Начало   Козметика  
Използваме бисквитки, за да осигурим възможно най-доброто преживяване в нашия уебсайт. За да работи store.bg правилно е необходимо съгласие с употребата им!
Детайлни настройки
Съгласен съм с бисквитките

Азбука на козметиката - Г

Съдържание:
Галактуронова киселина
Галактуронова киселина е най-важният представител на уроновите киселини. Градивен елемент на протопектина и разтворимите пектинови вещества в състава на полизахарида галактуронан. Стимулира клетъчното обновяване без да дразни кожата. Притежава силни антиоксидантни свойства.
Галактуронова киселина намалява нуждите на организма от инсулин и може да помогне в лечението на диабет.
Гинко билоба
Гинко билобата (лат. Ginko biloba) е едно от най-старите растения на нашата планета. Тя е единственият запазил се представител на клас Гинкови. Дървото е широколистно и достига височина до 40 метра. Растението е двудомно, но мъжките и женските видове могат да се различат само след 30-годишна възраст, когато дървото започне да цъфти. На мъжките видове се получава прашец, който с вятъра се пренася върху женското растение. Семената са със сребристо-жълт цвят.

Гинко билобата е лекарствено растение, което забавя процесите на стареене на мозъка. В лекарствените продукти се справя със зрителните и слухови нарушения, и помага при главобол. В листата на гинко билобата се съдържат над 160 полезни съставки, като терпенови лактони, флавоноиди, кверцетин, кемпферол, както и витамини A, B, C. Освен това, то е единственото растение, в което са открити ценните фитохомикали гинколиди и билобалиди, които имат способността да повишат еластичността на кръвоносните съдове на главния мозък. Гинко билобата подобрява паметта и активира процесите в мозъка, действа благоприятно и при болестта на Алцхаймер. Екстрактът от листата на растението има мощни антиоксидантни свойства и неутрализира действието на свободните радикали. Някои учени са на мнение, че то удължава продължителността на живота.
Гинко билобата в козметиката
В козметиката гинко билобата е широко разпространена. В продуктите за лице се включва в антиейдж козметиката. Тя активира кръвообращението, облекчава подуването и умората, изглажда бръчките и се бори със свободните радикали. Използва се в състава на различни кремове, серуми, маски против стареене. Екстрактът от листата на гинко билобата има избелващи свойства и се включва в избелващите кремове и серуми и за грижа за кожата около очите. Съдържа антиоксидантни свойства, успокоява кожата и се използва в различни почистващи лосиони, тоници, гелове и кремове за мазна и нормална кожа. В продуктите за тяло се бори с целулита и се включва в състава на продуктите против мазна кожа - масажни масла, кремове, серуми. Част е и от слънцезащитната козметика - лосиони, масла и др. В продуктите за коса възстановява и укрепва структурата на косъма, подобрява еластичността, придава блясък и стимулира растежа. Участва в състава на някои шампоани, балсами и маски за коса. В козметиката за баня се включва в различни сапуни, душ гелове и др.
Глина
Глицерин
Глицеринът (лат. Glycerinum) е тривалентен алифантен алкохол. Открит е през 1779 година от шведския учен Карл Шеле. Той загрява зехтин с оловен оксид и забелязва, че се отделя течност без мирис и със сладникав вкус. От нея ученият чрез изпарения получава тежка сиропообразна субстанция, която по-късно е наречена глицерин. Новооткритото вещество се оказва много лесно за приложение, тъй като е без мирис и цвят, не предизвиква алергии и безпроблемно се свързва в реакция с други химични съединения. Особеното при глицерина е, че той е много хигроскопичен и е отличен разтворител. В него се съдържат почти всички растителни и животински мазнини. Днес глицеринът е с широкоспектърно приложение. Използва се в електричеството, радиотехниката, текстилната и тютюневата промишленост, производството на бои, лакове и пластмаса, в производството на лекарства, храни, козметика и др.

Според метода на получаване глицеринът се разделя на животински, растителен и синтетичен, като синтетичният в последните години не се използва в козметиката, защото са открити вредни съставки в него. В продуктите за лице той добре абсорбира влагата от въздуха, след което я привлича в кожата. Това му свойство го прави популярна съставка в кремовете за лице и особено подходящ в грижата за сухата кожа на лицето. Глицеринът има подмладяващ ефект, изглажда фините линии и се използва в anti-age козметиката - кремове, серуми, маски. Има антисептични и противовъзпалителни свойства, бори се с бактериите, лекува екзема и различни кожни проблеми, и се използва в почистващите лосиони, тоници, кремове и маски за проблемна кожа. Глицеринът е известен със своите силно овлажняващи свойства. В продуктите за тяло той прониква в междуклетъчните пространства, тонизира, омекотява и стяга кожата. Използва се в състава на различни овлажняващи масла, лосиони, кремове за тяло, в стягащи и повдигащи кремове за бюст, в кремовете за ръце, лакочистители и др. Глицеринът укрепва косъма и му придава блясък. В продуктите за коса облекчава сърбежа на скалпа и помага в борбата с пърхота. Включва се в състава на някои шампоани и маски за коса. В медицинската козметика за коса се използва в лечебните маски и шампоани против пърхот. В продуктите за баня се ползва основно в състава на повечето сапуни и в някои душ гелове.
И не на последно място, глицеринът се среща и в продуктите за грижа за бебета и деца - както в тези за защита и подхранване на кожата на децата, така и козметика за миене и почистване на бебета и деца.

В козметиката глицеринът не се използва в чист вид, защото изсушава кожата!
Годжи бери
Годжи бери (лат. Lycium barbarum), известна още като китайска шипка или императорско плодче, принадлежи към семейството на сенколюбивите растения. Това са плодовете на вечнозелен храст, достигащ височина около 2,5 - 3 метра. Среща се в умерените и субтропични региони на Китай, Монголия, Хималаите и Тибет. Плодовете на растението са с червено-оранжев цвят, с елипсовидна форма и съдържат от 10 до 60 малки семена, жълти на цвят. Вкусът им е сладко-кисел.
Плодовете на годжи берито са известни още от древността. Включвали са се в китайската и тибетската медицина като средство за подобряване на функциите на сърцето, черния дроб и имунната система. Те понижават кръвното налягане и холестерола, помагат при анемия, подобряват зрението и храносмилането, с което помагат за намаляване на теглото. Борят се с депресията, главоболието и безсънието. Помагат при захарен диабет и туберкулоза. Забавят процесите на стареене и др.

Съставът на тази чудодейна ягода е наистина впечатляващ. Тя съдържа около 20 полезни минерали, като желязо, цинк, йод, мед (Cu), манган, никел, хром, калций, калий , фосфор, кобалт, кадмий, гераний и др. Богата е и на полизахариди и съдържа 18 аминокиселини. Най-важното свойство на годжи берито е това, че позволява на продуктите да се генерират в тялото благодарение на енергийната си честота. Честотата на плода помага на клетката да усвоява множество необходими за организма биокомпоненти.
Годжи бери в козметиката
Екстрактът от годжи бери е широко разпространен в ароматерапията и козметиката. Като част от ароматерапията той присъства в масажните и базисни масла и в състава на различни ароматни свещи. В продуктите за лице годжи берито подобрява клетъчния метаболизъм и ускорява растежа на нови клетки. Прави кожата по-еластична, разглажда бръчките и е част от anti-age козметиката - кремове, серуми, маски, кремове за околоочния контур. Растението е известно със силно хидратиращите си свойства. То подхранва и овлажнява кожата и в продуктите за тяло се използва в грижата за сухата и чувствителна кожа. Участва в състава на различни масла, лосиони, кремове, млека, кремове за ръце, балсами и гланцове за устни и др. Плодовете на годжи берито са изключително ефективни в топенето на мазнините и в продуктите за отслабване и стягане се ползват като базисен компонент в различни лосиони, масла кремове и гелове. В продуктите за коса годжи берито е подходящо в грижата за тънката, изтощена, третирана и боядисана коса. То подхранва и заздравява косъма, придавайки му копринена мекота и блясък. Включва се в състава на някои шампоани, балсами и маски за коса. В продуктите за баня участва в различни душ гелове, пяни за вана, ароматни бомбички за вана и др.
Грах
Грахът (лат. Pisum sativum) е един от най-древните представители на семейство Бобови. За негова родина се приема Индия, Средиземноморието и Древен Китай. Той е едногодишно тревисто растение, което се отглежда като домашна култура и се използва главно в кулинарията. За китайците грахът е символ на плодородие и богатство. От Азия растението постепенно се разпространява в Европа. Днес най-големи производители на пресен грах са САЩ, Китай, Великобритания, Индия и Унгария.
Грахът е много ценен източник на растителни белтъчини, въглехидрати и витамини. Съдържа множество минерални вещества, като фосфор, калий, калций, магнезий, мед, манган, силиций, хром, флуор, селен, титан, никел, стронций, алуминий и др. Плодовете му са богати на диетични фибри, мастни киселини, мазнини, естествени захари, растителни протеини и скорбяла. Грахът съдържа изключително важни за човешкия организъм аминокиселини, като триптофан, цистеин, метионин и лизин. Растението е богато на витамини PP, A, H, K, E, B, C, както и бета-каротин.

Грахът е изключително полезен от медицинска гледна точка. Той е много мощен антиоксидант и като такъв се използва като превенция на ракови заболявания. Благоприятно действа и при профилактика на затлъстявания и анемия. Той подобрява функционирането на сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб и бъбреците. Заздравява костите и контролира дейността на храносмилателните процеси.
Грах в козметиката
В козметиката предимно се използват екстрактът и брашното от грах. В продуктите за лице, благодарение на тиамина, който се съдържа в тях, те са отлично средство в грижата за зрялата кожа. Забавят процесите на стареене, разглаждат бръчките и се използват в anti-age козметиката - кремове, серуми, маски, кремове за околоочния контур и др. Екстрактът и брашното от грах се борят с екзема, акне и различни кожни възпаления. Те перфектно се грижат за мазната и проблемна кожа на лицето и участват в състава на различни почистващи лосиони, гелове, кремове и скрабове. Екстрактът от грах има хидратиращи свойства и в продуктите за тяло се използва в някои подхранващи и овлажняващи лосиони, балсами, кремове, кремове за ръце и др. В продуктите за коса граховото брашно перфектно измива косата и премахва омазняването. То укрепва космените фоликули и придава блясък на косъма. Включва се в състава на различни шампоани, маски и балсами за мазна коса. Използва се и като съставка в декоративната козметика.
Грейпфрут
Грейпфрутът (лат. Citrus paradisi) е вечнозелено дърво от семейство Седефчеви. Плодовете му са големи, със светло и яркооранжев цвят, наподобяващи портокали. Имат специфичен аромат и кисело-горчив вкус. Виреят само при субтропичен и тропичен климат. В средата на 18 век, грейпфрутът е открит от испанците на остров Барбадос. През 19 век се превръща в любима напитка на американците. Днес плодът се отглежда във всички субтропични райони по света.

От кората на грейпфрута се извлича масло, чрез метода на студено пресоване. Полученото масло е светложълта или жълто-зелена мазна течност. Ароматът му е освежаващ, цитрусов, горчиво-сладък. Маслото от грейпфрут съдържа лимонен, линалол, цитрал, деканал и др. То нормализира храносмилателната система и помага в борбата с излишните килограми.

Маслото от грейпфрут широко се използва в парфюмерията, ароматерапията и в козметиката. Включва се в състава на някои парфюми, с аромат на цветя и цитруси. Участва в състава на множество масажни масла, ароматни свещи и др.
Грейпфрутът в козметиката
В продуктите за лице грейпфрутовото масло е подходящо в грижата за мазната кожа. То нормализира мастните жлези, стеснява разширените пори и предотвратява появата на комедони. Участва в състава на някои тоници, лосиони, маски и кремове за мазна кожа. Също така маслото помага за премахването на акне и други кожни раздразнения и се използва в грижите за проблемната кожа на лицето. Според научните изследвания, маслото от грейпфрут действа негативно върху ензима на еластаза, който разрушава колагена и еластина, което довежда до преждевременно стареене на кожата. Това го прави ценна съставка в anti-age козметиката - кремове, серуми, лосиони, маски за лице, кремове за околоочния контур. Благодарение на високото си съдържание на витамин C, то отлично избелва лунички и пигментни петна и освежава кожата. Включва се в състава на някои избелващи лосиони и тоници за лице. В продуктите за тяло маслото от грейпфрут възстановява баланса на течности в организма и е известно като едно от най-ефективните средства в борбата с целулита и стриите. Участва в състава на антицелулитната козметика - гелове, серуми, маски, ексфолианти, кремове, масажни масла и др. В продуктите за устна хигиена се използва в състава на някои пасти за зъби и води за уста. В продуктите за коса то стимулира притока на кръв към космените фоликули и се бори с пърхота и косопада. Подобрява структурата на косъма и участва в състава на различни шампоани и балсами за мазна коса.
Грозде
Гроздето (лат. Vitis) е вечнозелена многогодишна лоза, с големи зелени листа. Плодовете са сочни, с зелен, червено-син или черен цвят, събрани в гроздове. Могат да бъдат с различни форми и размери. Гроздето се смята за едно от най-древните растения, които човекът е култивирал. Съществуват повече от 8000 сортове грозде. От някои сортове се прави вино, като основни страни производители на висококачествени вина са Франция, Испания, Италия, Чили, Аржентина, Португалия.

Гроздето има множество ценни хранителни вещества. Неговите плодове съдържат от 14 до 25% разтворими захари, които лесно се усвояват от организма. Към тях се включват глюкоза, фруктоза, захароза, рафиноза, ксилоза и други захароподобни вещества.
Полезните свойства на гроздето са известни още от древността. То има общо укрепващ и диуретичен ефект. Използва се и като слабително и отхрачващо средство, а сушеното грозде (стафиди), помага при заболявания на белия дроб, черния дроб и бъбреците. В гроздето се съдържа голямо количество витамин Е, който е природен антиоксидант. Препоръчително е да се използва за превенция на сърдечно-съдови заболявания. Полезна е употребата му при анемия, защото увеличава боря на червените кръвни клетки и повишава нивото на хемоглобина. Доказано е, че използването на грозде е необходимо при някои форми на рак. То стимулира мозъчната дейност и помага при проблеми със зрението.

От гроздовите семки се получава масло, което има множество полезни свойства. То се получава чрез студено пресоване и гореща екстракция, като първият метод се използва много рядко. Вторият метод е сложен процес. Първо гроздовите семки се изсушават на гореща пара, раздробяват се, за да се премахне тяхната плътна обвивка. След това се извлича маслото, с помощта на органични разтворители, след което то се рафинира. От 100 kg гроздови семки се получава около 10 kg масло. Полученото масло е прозрачно, със светложълт оттенък и леко сладникав вкус. Абсорбира се много бързо от кожата. Най-висококачествените масла от гроздови семки се произвеждат във Франция, Испания, Италия и Аржентина. Маслото от гроздови семки има уникална концентрация на биологично активни вещества и често се нарича "хормон на младостта". То съдържа голямо количество растителни полифеноли, които са способни да въздействат на организма с ефективността на хормона естроген, и по този начин да го подмлади. Маслото е богато на ненаситени мастни киселини, като линолова, която отговаря за метаболизма на мазнините в тялото, олеинова и палмитинова киселина. Съдържа витамин E и PP, както и естери на проантоцианидини, които се смятат за най-мощните антиоксиданти.

В медицината маслото от гроздови семки е ценно средство за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, разширени вени, хемороиди. То укрепва стените на капилярите и дори може да възстанови функцията на ретината.
Гроздето в козметиката
В козметиката се използва екстрактът и маслото от гроздови семки. Екстрактът има регенериращи и антиоксиданти свойства. Той ексфолира, подхранва и омекотява кожата, също така я предпазва от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

В козметиката маслото от гроздови семки е подходящо за всички типове кожа. В продуктите за лице то е най-полезно в грижата за зрялата кожа. Маслото е мощно антиоксидантно и подмладяващо средство, което активира обмяната на веществата в кожните клетки и изглажда бръчките. Това го прави много важна част от anti-age козметиката - кремове, маски, серуми, кремове за околоочния контур, кремове за шия и деколте и др. Маслото от гроздови семки регулира мастния себум, стяга порите и се бори с акнето. То има противовъзпалителни свойства, намалява кожните възпаления и помага при обриви. Използва се в различни почистващи тоници, лосиони, кремове, млека, гелове и маски за мазна и проблемна кожа. Маслото прониква дълбоко в кожата и помага за запазване на влагата. Участва в състава на някои омекотяващи кремове и маски за лице, в балсами за устни и др. В продуктите за тяло, то има силно хидратиращи свойства, омекотява кожата и се използва в различни лосиони, кремове, млека, масла, ексфолианти и скрабове. Маслото от гроздови семки е подходящо за всякакви видове антицелулитен масаж и се включва в антицелулитните продукти - масла, кремове, лосиони и серуми. То предпазва кожата от изгаряния и от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Участва в слънцезащитни продукт - кремове, лосиони, масла и др. Подхранва и заздравява ноктите и се включва в различни масла и основи за нокти, както и в кремовете за ръце и нокти. В продуктите за коса маслото от гроздови семки подхранва и хидратира косъма, премахва цъфтежа. Придава блясък и здравина на косъма и се включва в някои шампоани, балсами, масла и маски за суха, изтощена и тънка коса.
Гръмотрън
Гръмотрън (лат. Ononis spinosa) е многогодишно тревисто растение от семейство Бобови, което достига височина до 50 cm. Коренището му е дебело, тъмнокафяво на цвят, което преминава в дълъг дървесен корен. Стъблото е разклонено, с червеникаво кафяв цвят, а цветчетата са розови, с къси дръжки. Растението цъфти през юни - юли. Гръмотрънът е разпространен в Централна Европа, на север до Скандинавските страни. В Германия също се среща, но само в някои райони. В България се срещат само няколко вида гръмотрън, като най-често срещаните са кози, измамлив и наведен. Всички видове си приличат и имат сходни лечебни свойства. Расте по ливади, край пътя и обича каменистите умерено сухи почви.

За лечебни цели се използва коренът на растението. Той съдържа гликозиди, танини, захар, смола, фитостерол, етерично масло, нишесте. Богат е на калций, магнезий, желязо, мед, титан, фосфор. От 16 век растението се използва в народната медицина, като диуретик и потогонно средство. Прилага се при главоболие, ревматизъм, подагра, заболявания на стомашно-чревния тракт, лечение на алергии и др.
Гръмотрън в козметиката
Екстрактът, който се извлича от растението намира приложение в козметиката. Той е богат на етерични масла, сапонини, танини, лимонена киселина, фитостероли и др. Има силно противовъзпалително и регенериращо действие и включен в продуктите за лице ефективно се бори с пъпки, акне и други кожни заболявания. Участва в състава на различни почистващи лосиони, тоници, кремове и маски за мазна и проблемна кожа. Гръмотрънът действа омекотяващо, хидратира кожата в дълбочина и е подходящо средство в грижата за сухата, дехидратирана и лющеща се кожа. В продуктите за тяло се включва в състава на различни кремове, лосиони, млека, масла и др. Той намира широко приложение в борбата с излишните килограми, помага при целулит и е част от антицелулитната козметика - кремове, лосиони, серуми, както и в масажните масла със стягащ ефект. Също така се използва в слънцезащитната козметика (лосиони, серуми, масла). В продуктите за коса гръмотрънът се бори с пърхота и участва в състава на различни шампоани, балсами и маски.
Гуарана
Гуарана (лат. Paullinia cupana) е увивно растение, чевнозелен храст, който расте във Венецуела и Бразилия (Амазонската гора). Въпреки че има малки зърнести плодове, именно в тях гуараната крие своите ценни качества. Плодовете са сред най-високо съдържащите натурален кофеин и затова първоначално растението е използвано от местните племена (дори е кръстено на племето Гуарани в Бразилия) като афродизиак, средство против главоболие и мощен стимулант.
Гуараната в козметиката
През годините лабораторни изследвания доказват редица качества на екстракта от гуарана, полезни за човешкия организъм. Извлечен от плодовете на растението, екстрактът се превръща във "вълшебен" елексир, който:

  • действа активно за стимулиране на загубата на тегло;
  • притежава свойството да ограничава пораженията от етанол върху стомашната лигавица;
  • ускорява метаболизма на мазнините в тялото заради богатото съдържание на кофеин, теобромин и теофилин;
  • проявява антидепресантни, антибактериални и антиоксидантните свойства.

Притежавайки всички тези качества, гуараната започва да намира все по-широко приложение. Днес, освен в хранителновкусовата промишленост, най-вече като добавка в безалкохолни напитки, растението се използва често и в козметиката. Влага се предимно в продуктите за лице, както и продуктите за тяло. Екстрактът от гуарана е богат на кофеин, теобромин и теофилин, които повлияват (ускоряват) метаболизма на мазнините в тялото - ето защо гуараната е най-често срещана в антицелулитните препарати. Не е изключение и фактът, че съставката се включва и в някои продукти за коса, като подхранва, почиства и заздравява косъма. Препоръчва се при мазна, тънка и изтощена коса.
Крем за лице, тяло и ръце за атопична кожа
Търсене
Грим и разкрасяване
Грижа и почистване
Бебешка и детска козметика
Почистване и грижа за дома
Ваучери за подарък от store.bg
Boxnow
Намаление на хиляди книги