Използваме бисквитки, за да осигурим възможно най-доброто преживяване в нашия уебсайт. За да работи store.bg правилно е необходимо съгласие с употребата им!
Детайлни настройки
Съгласен съм с бисквитките
store.bg - бързо, лесно и удобно
Начало   Козметика  
store.bg - бързо, лесно и удобно!
Грижа за клиента   |   За контакти
Начало   Козметика    Азбука на козметиката - И и Й
Търсене
Козметика на
промо цени
Подаръчни комплекти
Грим и разкрасяване
Грижа и почистване
Бебешка и детска козметика

Азбука на козметиката - И и Й

Съдържание:
Иланг-иланг
Иланг-иланг (лат. Cananga odorata) е високо тропическо дърво, чийто аромат се усеща на разстояние 40 метра. Цветчетата му са големи и ароматни, срещат се в лилави, розови и светлозелени цветове, но от жълтите цветчета се получава най-доброто етерично масло. В превод от полинезийски името означава "цвете на цветята". Дървото е разпространено в тропическите райони на Азия, Индонезия и Филипините.

За първи път масло от иланг-иланг се произвежда през 1860 година във Филипините. То се получава чрез метода на парната дестилация, като за най-качествено масло се приема това от първата дестилация. Полученото масло е от бледо жълто до оранжево на цвят, ароматът му е силен, сладък, близък до мириса на жасмин.
Маслото от иланг-иланг помага за нормализирането на сърдечно-съдовата дейност, помага за намаляване на кръвното налягане и подобрява мозъчното кръвообращение. Регулира нивата на хормоните, стимулира творческата енергия и интуиция, помага при безсъние.
Иланг-иланг в козметиката
Маслото от иланг-иланг има много полезни свойства и се използва както съставка в някои козметични продукти. То има положителен ефект върху всякакъв тип кожа, тъй като балансира подкожната мастна тъкан. Ароматните му свойства не са тайна за никого. Благодарение на екзотично-сладкия си траен вкус, то участва в състава на множество продукти за ароматерапия и релаксация. Ароматното масло увеличава притока на кръв в капилярите и стимулира образуването на нови клетки. То подмладява и дълбоко хидратира кожата, намалява бръчките и се използва в състава на антиейдж козметиката.

В продуктите за лице маслото от иланг-иланг регулира мастните жлези и премахва излишния себум от мазната кожа. Лекува екзема, акне, дерматит и е подходящо за чувствителна, суха и проблемна кожа. Участва в състава на някои лосиони и кремове за проблемна кожа и в кремовете за чувствителна кожа. В продуктите за тяло то стимулира производството на меланин и е ефективно средство в борбата с кожните изгаряния, причинени от слънчевата светлина, способства за запазване на тена, и се използва в някои слънцезащитни масла

Маслото стимулира производството на колаген, има изразен лифтинг ефект и участва в кремовете и серумите за стягане на гърдите. Участва в грижата за ноктите, като подхранва нокътната плочка и предпазва нокътя от счупване. Използва се в маслата, заздравителите и основите за нокти. В продуктите за коса маслото от иланг-иланг укрепва космените фоликули, предотвратява накъсването на косата и косопада. Участва в състава на някои шампоани за суха коса и в маските за коса. Използва се в състава на кремове и гелове за интимна хигиена.
Индийска сарсапарила
Индийската сарсапила (лат. Hemidesmus indicus) е растение от Южна Азия. Представлява храстовидно пълзящ вид с тънки елипсовидни или копиевидни листа. Корените са твърди и ароматни. В козметика се използват масло и екстракти от корена на растението. Те са богати на лупеол и фитостероли. Поради това намират приложение в продукти за бързо заздравяване на рани, за регенерация и за успокояване на кожата при кожни проблеми като акне или чувствителен скалп.
Индрише
Индришето е многогодишно тревисто растение, което произлиза от Южна Африка и се отглежда като стайно растение. Кореновата му система е силно разклонена. Може да се срещне почти навсякъде и към момента са известни около 400 вида индрише.

От индришето се произвежда етерично масло, като за първи път това се случва през 1819 г. във Франция. То се получава по метода на парната дестилация. Полученото масло е с жълт или жълто-зелен цвят, със силен мирис, с нотки на роза и мента. На световните пазари основни доставчици на индрише са Египет, Алжир и остров Реюнион. Химичният състав на маслото е богат и включва повече от 100 съставки, повечето от които са с висока биологична активност. Богато е на полофеноли, витамин A и витамин C. Маслото подобрява умствената и физическа активност, помага за възстановяване на психологическия баланс и хармония, облекчава стреса. Може да се използва като ефективен антидепресант.
Индришето в козметиката
В козметиката маслото от индрише се използва в грижата за кожата. Подходящо е за всякакъв тип кожа, особено за чувствителна и суха кожа. Премахва акне, обриви, гнойни възпаления и участва в състава на продуктите за проблемна кожа. Маслото от индрише има свеж розов аромат и се използва широко в парфюмерията, предимно в състава на дамските парфюми. Има тонизиращи, избелващи и подмладяващи свойства, изглажда бръчките и възстановява еластичността на кожата.

Участва в състава на anti-age кремове, лосиони и серуми. Има добър антицелулитен ефект и помага при белези и стрии. Използва се в състава на лосионите и кремовете против целулит и стрии. Помага в грижата за ръцете като ги хидратира и предпазва от лющене. Маслото от индрише е активна съставка в продуктите за грижа за косата, особено в шампоани, балсами и маски против пърхот.
Инулин
Инулинът е естествен растителен полизахарид. Той се извлича от корена на белия оман (лат. Inula helenium L.), от където идва и името му. Като въглехидрат инулинът е енергиен резерв на растенията. Голямо количество от него се съдържа в репей, чесън, лук, глухарче, аспержи, ехинацея. Инулинът се извлича от растенията по метода на студеното пресоване, като по този начин се запазват всичките му полезни свойства.

Инулинът стимулира развитието на бифидобактериите, които повишават имунитета на организма. Той помага за намаляване на нивото на холестерол в организма.
Инулинът в козметиката
Използването на инулин в козметиката е широко разпространено. Той хидратира кожата, придавайки ѝ гладкост и копринена мекота. Участва в състава на някои овлажняващи лосиони за тяло, маски и кремове за всякакъв тип кожа. Благодарение на уникалното си успокояващо свойство, инулинът се използва в състава на много пилинг маски и ексфолианти за лице и тяло. Той често се добавя в балсамите за коса, като заглажда косата, придавайки ѝ блясък. Успокоява кожата на главата и се използва в състава на някои шампоани и маски за коса. Инулинът запазва микрофлората на повърхността на епидермиса и спомага организма по-лесно да усвои активните козметични съставки.
Ирис
Ирисът (лат. Iris germanica), наричан още перуника, е растение с продълговати, заострени листа и красив цвят, който може да е в почти всеки нюанс от цветовата гама, с изключение само на яркочервено. Най-често се среща в бели, сини, виолетови и кремави нюанси. Ирисът достига до 120 cm височина, коренът му е на дълбочина около 10 cm, а цъфтежът е от средата до края на пролетта. Растението е разпространено почти на всички континенти: среща се в Европа, Азия, Северна Африка и Северна Америка.

Заради красотата на цветето, неговото име е било често използвано за кръщаването на момичетата и се среща в българския народен фолклор, където се счита и за символ на омагьосващата любов на самодивите. Другото му име "ирис" пък идва от името на гръцката богиня Ирида.

В народната медицина растението намира приложение, като природните лечители го използват, за да предизвикат отхрачване при бронхит, за да успокояват болката, а също и като противовъзпалително - особено при чревни колики. Като добър антисептик, перуниката е подходяща и за приготвяне на настойки, например при болки в гърлото. Тези свойства на ириса се дължат на съдържащите се в него етерични масла, слизести и дъбилни вещества.
Приложение в козметиката
Както в природолечението, така и в козметиката, използват се най-вече корените. Съдържащите се в тях вещества спомагат за стягането на кожата и я правят по-еластична, като оказват антиейдж ефект. Маслото от ирис хидратира кожата и ѝ придава мекота и сияен вид, затова и действа много добре при сърбежи и суха кожа. Антисептичното действие на перуниката и несравнимият ѝ аромат са причината тя да е в отличен синхрон със съдържанието на луксозните сапуни.

Ароматът на перуниката пък е любим на парфюмеристите. Той обикновено присъства като базова нотка, а все по-често - и като средна и върхова нотка в парфюмите (включително и в класическия парфюм, фаворит на много жени "Chanel 5"). Изтънченият аромат на ириса е една от причините, поради която в народния фолклор той е приеман за омайно биле за любов, използвано от самодивите.

За да можем и ние да се радваме на това ухание и да се поглезим с облагородяващите кожата свойства на ириса, може да използваме някои от съвременните чудеса на козметичната индустрия - например душ крем или крем сапун с аромат на ирис.
Исландски лишей
Исландският лишей е естествен талусен лишей, достигащ до 12 cm дължина. Той е кафяво-зелен на цвят с бели петна. Отличава се със специфична миризма и горчив вкус. Расте в боровите гори, тундрата, влажните зони и планините. Най-силно разпространен е в студените зони на северното полукълбо - Европа, Северна Америка, Северна Азия.
В България се среща само във високите гористи области и високите планински части. След множество изследвания учените най-накрая установяват какво е исландския лишей. Той е симбиоза между гъбичка и водорасли, които са сформирали 1 организъм.

Исландският лишей съдържа различни групи биологично активни вещества: въглехидрати (70-80%), лихенин (до 64%), изолихенин (до 10%), захар (13%), от които 97% е глюкоза, (2,5%) галактоза, (1-2%) танини. Съдържа протолихестеринова, паралихестеринова киселина, цетрарова, фумарова, уснинова киселина. Богат е на микроелементи, сред които са желязо, мед, никел, манган, хром, бор. Съдържа витамини A, B1, B2, B12, както и протеини, мазнини, восък, смола, пигменти.
Исландският лишей в козметиката
В козметиката исландският лишей се използва като противовъзпалително средство. Най-ценното вещество в него е усниновата киселина, тъй като тя има силно антибактериално действие. Участва в състава на някои лечебни сапуни. Исландският лишей има защитно и смекчаващо действие и се използва в състава на хидратиращи продукти за лице и лосиони за тяло. Участва в ролоните и дезодорантите против изпотяване.

Има почистващи свойства и участва в състава на някои лосиони и душ гелове. Екстрактът от исландски лишей се използва в състава на някои шампоани за коса, особено се препоръчва за чувствителен скалп и за боядисана коса.
Йогурт
През последните няколко десетилетия, киселото мляко или т.нар. "йогурт", както го познават в повечето страни извън родината ни, се превърна в незаменим продукт за почти всяко семейство. Е, няма спор обаче, че киселото мляко е изключително популярно в България и на Балканите изобщо. Но има основателна причина за това и тя се крие дълги, дълги години назад "по пътя" на йогурта. Историята на киселото мляко датира от преди хиляди години. Но е трудно да се каже кой е създателят на млечнокиселото "изобретение". Има много и различни легенди. Една от тях гласи, че йогуртът е създаден от траките, които разполагали с цветущо овцевъдство и... оттук с много овче мляко. Траките забелязали, че прокисналото мляко се запазва по-продължително време, а когато добавили малко количество от него в прясното, воала! - получило се квасено мляко или "прокиш", както го наричали тогава. Друга версия обаче разказва, че турците и близките до тях номадски народи отдавна са транспортирали мляко в мехове на гърбовете на коне и магарета. От движението на животните млякото постоянно се разбърквало, но и се затопляло, като именно поради това в млякото протичала млечнокисела ферментация и то се превръщало в специална напитка, предшественик на съвременното кисело мляко.

Според една друга легенда обаче създатели на киселото мляко са прабългарите. Или поне основоположници за появата му. Те приготвяли млечнокисела напитка "кумис" от кобилешко мляко. Можете да попаднете на най-различни разкази и легенди за създателите на йогурта, но нито една от тези предполагаеми теории не е доказана напълно. Едно е почти сигурно обаче - родното място на киселото мляко е Балканите. И вероятно точно поради това из нашите земи киселото мляко е част от традициите ни. Що се отнася до това как е разпространено из Европа - основните теории тук са, че принос за това имат коремните болки на кралски особи. Според едни Луи XI дълго време страдал от подобен проблем, докато един лекар от Константинопол не донесъл балканско кисело мляко. С помощта на млякото кралят се оправил. В още една версия името на краля е друго - според нея френският крал Франсоа I имал тежка диария и отново благодарение на лекар, който го поставил на диета с кисело мляко, се изцерил. В знак на благодарност информацията за млечнокиселата лечебна храна била разпространена из Европа. Не се знае кой от кралете точно има принос за това, но е факт, че киселото мляко е познато на Стария континент, а днес дори, освен като традиционна балканска и домашно приготвена храна, то "наднича" и от рафтовете на магазините в почти цяла Европа.

Има и още един безспорен факт - човекът, който пръв е проучил микрофлората на киселото мляко, бил българинът д-р Стамен Григоров. Случило се през 1905 г, когато бил студент по медицина в Женевския университет. Изследването му доказало, че причината за подквасването се дължи на два вида бактерии - пръчковиден и кълбовиден. Според историческите сведения Григоров кръстил изолираната от него млечнокисела пръчица Bacille de Massol (в името на преподавателя му професор Масол). През 1907 г. руският професор Иля Мечников потвърждава информацията за микрофлората на йогурта, а неговите асистенти назовават открития от Григоров микроорганизъм Bacillus bulgaricus (Grigorov), а малко по-късно на кълбовидния бактерий е дадено името Septococus thermophilus. Всъщност професор Мечников и неговите асистенти имат принос не само за имената на бактериите в киселото мляко. Няколко години преди Григоров да ги открие, Мечников прокарва сериозна научна основа за хранителните и лечебни свойства на йогурта (според него белтъците, които приемаме с храната, се разграждат под действието на гнилостни бактерии в дебелите черва и причиняват появата на токсични за организма ни амини, но лактобацилите от киселото мляко намаляват вредното действие на тези микроорганизми).

Е, днес далеч повече научни доказателства за това колко полезна храна е киселото мляко за човека (най-големият му позитив е, че действа благоприятно на чревната флора, подобрява храносмилането и изчистването на организма). А през последните няколко години все повече козметолози започнаха да обръщат поглед към йогурта и да го използват като съставка във формула след формула.
Йогурт в козметиката
В козметичния свят йогуртът започва да става известен основно чрез бабини рецепти. Някои от нас знаят за присъствието му в маски за лице, други - в маски за коса. А трети са чували (някои даже и пробвали) колко успокояващо и охлаждащо действа киселото мляко на кожата, след като тя е била дълги часове под парещите слънчеви лъчи. Всъщност йогуртът се слави като полезна суперхрана, подходяща за суха и чувствителна кожа.

Е, има най-различни козметични рецепти за изпълнение в домашни условия. През последните години множество козметични производители се убедиха в козметичните свойства на тази млечнокисела храна и създадоха продукти за коса и за лице с йогурт, които проявяват подхранващи и омекотяващи свойства. Присъствие на йогурта е отредено също в козметика за баня и в някои козметични продукти за тяло. Днес, често можем да срещнем и цели козметични серии - имайки предвид, че млечнокиселата суперхрана е типична и традиционна за нашата територия, много български производители създадоха гами от продукти с йогурт (например серия "Rose Joghurt" на компанията "Българска роза").

Докато в домашните рецептите за красота киселото мляко се използва в основната му консистенция, при продуктите на козметични марки можете да срещнете йогурт в състава под няколко различни форми и наименования.

Едни от най-разпространените форми на йогурт в козметиката:
  • Yogurt protein (Yogurtene) - присъствието на това наименование в INCI състава означава, че е използван хидролизиран йогурт протеин; експертите му отреждат място най-вече заради противодействието на изсушаването на кожата и мощните хидратиращи свойства;
  • Yogurt powder - не е изключено да видите и продукти, в които пише, че има йогурт на прах; обикновено мястото му е отредено заради това ,че е богат на пептиди и аминокиселини, благодарение на които подобрява клетъчния метаболизъм на кожата;
  • АC Yogurt Dermal Respiratory Faktor - фермент, синтезиран от стимулирани живи клетки на Lactobacillus bulgaricus и изолиран от тях чрез високотехнологични процеси; експертите го използват с цел повишаване на клетъчното дишане, клетъчния метаболизъм и производството на колаген; именно поради тези свойства АC Yogurt Dermal Respiratory Faktor често присъства в продукти с антиейдж ефект.
Йод
Какво е йод и за какво се използва? Вероятно първият сблъсък на повечето от нас с думата "йод" изобщо е била в училище. От часовете по химия учениците научават, че йод е химичен елемент от периодичната таблица със символа I и атомен номер 53. Естествено, учителят винаги добавя и свойствата на елемента: разтворът му има светъл жълто-кафяв цвят, но при нормални условия се среща под формата на твърдо кристално вещество с черно-виолетов цвят и метален блясък. Освен това алкохолният разтвор на йода се нарича йодна тинктура и има тъмнокафяв цвят. Е, освен физичните свойства на йода, можем да разберем и още куп полезна информация за него, натрупана след множество проучвания и изследвания на учени. А ето и един от най-известните доказани факти - йодът е жизненоважен елемент за човека. Но от различните видове йод до количеството, необходимо за оптимално здраве, има много още да се узнае.

От дълги години за човечеството е ясно, че йодът е жизнено необходим микроелемент за организмите. Е, имаме нужда от много вещества, за да поддържаме здравето си, но йодът определено е едно от най-важните. На първо място - количеството му в организма има значение за правилния обмен на веществата. Но не само - дефицитът на йод може да доведе до няколко сериозни здравословни проблеми.

Йодът има важна роля за:
  • функцията на щитовидната жлеза - според научните доказателства йодът се натрупва главно в щитовидната жлеза, където, благодарение на него се образуват хормоните трийодтиронин и тироксин. При недостиг на йод може да се получи и недостиг на тироксин, който причинява затлъстяване и т.нар. гуша;
  • развитието на мозъка - според учени недостатъчно количество йод води до най-предотвратимата и лека форма на умствена изостаналост (свързана с ниска интелектуална мотивация, неспособност към обучение или с леко изоставане); проучвания показват, че кърмачетата всъщност може да са изправени пред пагубни последствия, ако майките им са с дефицит на йод (според някои учени има възможност при голям процент от спонтанните аборти и мъртво родени бебета да имат взаимовръзка с дефицита на йод в организма на майката); а изследване, проведено в "Arizona State University" дори свързва йодния дефицит на майките с аутистично потомство; но нищо от тези твърдения все още не е 100% доказано;
  • млечните жлези и репродуктивната система - факт, посочван от много лекари и учени е, че при жените недостигът на йод може да доведе до цисти на гърдите и яйчниците и да предизвика мастопатии, нарушен менструален цикъл, полицистичен синдром на яйчниците и безплодие; подобно на начина, по който йодният дефицит води до гуша или подуване на щитовидната жлеза, а оттук и хромонален дисбаланс, липсата му проявява идентичен ефект и при яйчниците - "гладуването" им за йод ги прави циститни, подути и в крайна сметка може да доведе до проблема полицистоза, което пък може да доведе до хормонален дисбаланс и безплодие; според научни доказателства, документирани още от 30-те години на миналия век, концентрацията на йод в яйчниците е много висока и единственият орган, който надминава това ниво е щитовидната жлеза.

Как да си набавим йод?
Йодът постъпва в организма чрез храната. Ето защо, за да бъде избегнат йоден дефицит е добре да бъдат консумирани храни със съдържание на това вещество. Лекари и здравни специалисти посочват, че ежедневната нужда за възрастен човек е 100 - 150 милиграма. От хранителните продукти най-богати на йод са т. нар. "морски дарове" (риба, стриди, миди, ракообразни), кафявите водорасли, млечните продукти (мляко, сирене) и яйцата. Завидни количества йод се съдържа също в ябълки, орехи, зеле, моркови, ряпа, спанак, чесън и праскови. А от много, много години, хората набавяме йод за нашия организъм чрез солта. Днес обаче солените кристали, които се продават с минимална обработка са тези на естествената морска сол. Готварската сол всъщност е производна форма на натрий, известен още като натриев хлорид.

През последните няколко десетилетия, след като бе установено, че йодният дефицит засяга много хора и е световен проблем, се появи и т.нар. "йодирана сол". Тя отново е натриев хлорид, като разликата е, че е с добавен йод. Е, тази комбинация е полезна за нашия организъм, но е важно да споменем и, че днес в много от пакетите сол се съдържа натриев хлорид с йод, а също така и множество химични добавки. След като е избелена и обработена за по-добър сипкав вид с вещества като флуорид и натриев бикарбонат, модерна готварска сол вече е със "засенчена" полезна хранителна стойност и дори се сдобива с вредни характеристики.

Естествено, йод не съществува само под формата на елемент, съдържащ се в морската сол и някои видове храни. Днес съществуват хранителни добавки с йод. Освен това той е използван във фармацията и медицината, като има различни форми: амониев йодит, натриев йодит, йодна тинктура и др. Всъщност йодът е изключително известен с това, че проявява полезно действие, приложен върху кожата и ноктите, когато за засегнати от гъбички и бактерии. При борбата с подобен проблем най-често се използват йодна тинктура (алкохолен разтвор на йод) или кремове, пасти и гелове със съдържание на йод, като приложението е директно върху засегнатото място. Йодът проявява мощни антисептични и антибиотични свойства, така че при редовна употреба и с малко повече търпение гъбичната инфекция може да бъде преборена.

Освен като антисептик и като здравословен елемент в морската сол и в някои храни, йодът е и полезен помощник с козметични ползи.
Йод в козметиката
Според някои медицински експерти недостигът на йод в храната влияе на щитовидната жлеза, но освен, че така може да предизвика гуша и хоромонален дисбалант, пряко въздейства и върху здравето на космените фоликули, като предизвиква косопад. Ето защо някои експерти, сред които и козметични специалисти, смятат, че за здрава, лъскава и гъста коса е добре да включим йод в хранителния си режим.

Самото използване на чистия йод и неговите производни форми обаче не е едно от най-разпространените в света на козметологията и в масово произвежданите продукти. Основно експертите разработват козметични формули със съставки, съдържащи йод, като най-често това са екстракти от водорасли. Един ярък пример е лакът за нокти с гел ефект "Sally Hansen", в който е включен екстракт от кафяво водорасло, богато на йод. Всъщност основните и по-известни козметични ползи на йода са подхранването, антисептичните свойства и заздравяването на ноктите. Случва се йод да се съдържа и в продукти за грижа за кожата, но и тук присъствието му е основно чрез екстракт от водорасли (известната марка "L'Oreal" например създава крема "Men Expert Hydra Energetic" с екстракт от богатите на йод кафяви водорасли.

Съществуват и няколко бабини рецепти, предимно за здрави и красиви нокти. Ако при гъбични инфекции по ноктите можете да използвате йодна тинктура, то и за грижата за изтощени нокти, особено третираните с гел лакове, също има "рецепта": разтвор на йод във вода. Рецептата е изключително лесна. Това, което ви трябва е 1 ч.ч. вода, 1 ч.л. йод и 1 ч.л. сол. За да ги прилагате, затоплете малко водата и разтворете в нея йода и солта. После накиснете ноктите си в разтвора за около 10 - 15 минути. Накрая - избършете с кърпа, но без да миете. Имайте предвид, че йодният разтвор ще остави оцветяване по ноктите ви, затова може да правите процедурите вечер, а на сутринта да нанесете лимонов сок с памук, за да "избелите" и намалите оцветяването на нокътната плочка.
Плюшени играчки "Disney"
Плюшените играчки с героите на "Disney" са радост за всяко дете.
Коледна декупажна хартия
Създайте оригинални коледни опаковки и подаръци.
Игри "Dixit"
Изживейте истинско приключение за въображението с игрите "Dixit"!
Подаръци от L'Oreal Paris!
Купи 2 продукта L'Oreal и можеш да спечелиш подарък.
Спечели подарък от Catrice!
Купи продукт Catrice и се включи в томболата.
Празнична визия
Създай своята парти визия с продукти Live и got2b.
Maybelline Instant Eraser
Коректор за прикриване на несъвършенства
Catrice Lala Berling
Декоративна козметика и аксесоари
Безплатна доставка за София, 2.90 за провинцията!
Намаление на хиляди книги
Artesania Latina - кораби от дърво
}