Свойства на розовата вода:
- Българската розова вода се използва широко в козметиката под формата на овлажняващ тоник, тоалетни млека, кремове, серуми, боди спрейове и освежители за въздуха у дома и в офиса.Причината за тази широка употреба е, че розовата вода има мощно антибактериално, антимикробно и антисептично действие върху кожата. Тя действа регенериращо при застаряващата и увредена кожа, освежаващо и овлажняващо при сухата и повехнала кожа, антибактериално и антисептично при възпалената кожа и успокояващо при зачервената. Розовата вода се употребява и в производството на мъжка козметика, например афтършейв при много раздразнена и чувствителна кожа.
- Българската розова вода има доказан успокояващ и тонизиращ ефект върху нервната система и затова широко се прилага в процедурите при парните бани, сауните, аромотерапията, както и при производството на кремове, душ-гелове и пяна за вана. Тя има силен седативен и антистресов ефект, а в последно време учените доказаха, че уханието на розовата вода засилва паметта и спомага мисловните процеси при човека. Тя е естествен антидепресант, поради което намира много широко приложение в т. н. Siesta клубове, много модни напоследък. Често розовата вода се използва като природен афродизиак.
- Българската розова вода участва в състава на много продукти, които се грижат за поддържането на косата и скалпа. Редовната употреба на розовата вода намалява зачервяванията и сърбежите по скалпа, спомага да се подобри кръвоснабдяването на скалпа, ускорява растежа и укрепва косъма.
- Още в древността розовата вода е била използвана като лекарство при стомашни-чревни, бъбречни заболявания, язви, при зачервено гърло и простудни заболявания, при възпалени сливици, под формата на студени компреси с розова вода при мигрена и главоболие. Офталмолозите препоръчват промивки на възпалените и уморени от продължителното стоене пред компютъра очи с розова вода. Стоматолозите пък я препоръчват за жабурене при възпаления на устната кухина.
- Розовата вода се е употребявала винаги в кулинарията при приготвянето на сладка, сиропи, локуми, сладкарски изделия, чайове, ликъори и ароматизатори за сладкиши.