Използваме бисквитки, за да осигурим възможно най-доброто преживяване в нашия уебсайт. За да работи store.bg правилно е необходимо съгласие с употребата им!
Детайлни настройки
Съгласен съм с бисквитките
store.bg - бързо, лесно и удобно
Начало   Козметика  
store.bg - бързо, лесно и удобно!
Грижа за клиента   |   За контакти
Начало   Козметика    Азбука на козметиката - Т
Търсене
Козметика на
промо цени
Грим и разкрасяване
Грижа и почистване
Бебешка и детска козметика

Азбука на козметиката - Т

Съдържание:
Тамян
Свещеният аромат, който се разнася от кандилата в църкви и параклиси, който присъства на религиозни обреди и понякога витае дори из домашни помещения - да, това е тамянът. Представлява ароматна смола, добивана от дърветата от род Boswellia (по-специално Boswellia sacra). Добиваното смолисто вещество се използва за производството на добре познатите клечки и зрънца тамян, използвани от множество духовници по света. Всъщност има 4 основни дървесни вида Boswellia, от чиято смола е произвеждан тамян (с малки разлики, зависещи от времето на добиване). Смолите се окачествяват ръчно. В зависимост от технологията на добива и препработката можете да срещнете разновидности като бял тамян и жълт тамян. Обикновено тамянът се получава при разрез в ствола на дървото Босвелия, от който изтича белия му сок. За бял тамян този сок се събира веднага, а за да се получи жълт, той се оставя да се втвърди за известно време на проветриво място. Така се получават кръгли зрънца, които са кехлибарено жълти и ароматни. Именно поради факта, че е добиван от дървесен вид Босвелия, тамянът получава научно име Boswellia carteri.

Днес тамянът е възприеман в почти всяка култура или религия като незаменима част от обреди и връзка между човешката и небесната сила. Всъщност от векове той е приет за едно от най-свещените вещества и до днешно време известен с "умението" си да разнася свещен ароматен пушек из помещенията, в които се провеждат религиозни ритуали. Освен във вид на смолисти зрънца или клечки, които щом бъдат запалени започват да разнасят ароматен дим, има още една често използвана форма - маслото от тамян. То например се счита за свято в Близкия изток, където е използвано в религиозните церемонии от хиляди години. А в днешни времена маслото от тамян намира широко приложение и в света на фармацията и козметиката. Етеричното масло от тамян е популярно и с редица ползи за здравето ни - според някои медицински специалисти, инхалации с маслото помагат за борбата със силна хрема и запушени дихателни пътища, кашлица и бронхит. В комбинация с базови масла то може да допринесе за зарастване на рани и облекчаване на сърбеж по кожата, за отстраняване на белези и стрии. Някои го използват и в рецепти за борба с ревматизъм, артрит и болки от травми.

Козметични свойства на тамяновото масло също не са малко.
Приложение в козметиката
Козметичното приложение на маслото от тамян, на латински Boswelia Carterii (Frankincense) Oil, не съществува от днес. Тамяновото масло е познато още от векове - според исторически сведения в древен Египет хората го използвали за направата на маски за лице, като вярвали, че проявява подмладяващ ефект. До днес маслото от тамян е ценна козметична съставка и някои производители го използват в продуктите за грижа за кожата. Популярно е и като съставка във формули за грижа за кожата, която проявява противовъзпалително, антисептично и стягащо действие. Освен това поддържа хидратацията на кожата, а поради известните си от дълги години подмладяващи качества е полезен помощник и в антиейдж рецепти (както домашни, така и създавани от производители). Някои учени посочват, че маслото от може да бъде полезно и в грижата за косата - когато присъства в шампоан, допринася за това косата да бъде гладка, блестяща и здрава.

Широко приложение тамяновото масло намира в парфюмерията (предимно в мъжки парфюми и дезодоранти). Разпространено е и в ароматерапията. Известно е като маслото, което създава духовна атмосфера, успокоява ума, има приповдигащо и успокояващо действие върху духа и емоциите. Поради това често се използва в ароматерапията за премахване на тревожност, напрежение и стрес. Ето защо мнозина ароматерапевтици смятат, че то е отлично за употреба по време на медитация.

Маслото от тамян е често използвано и в ароматни свещи. Можете да го срещнете и в състава на ръчно изработени сапуни и ароматни бомбички за вана, които подаряват доза релаксация. В каталога на английската компания "Bomb Cosmetics" например присъстват такива продукти, създадени със свещеното тамяново масло.
Таурин
Тауринът (наричан още 2-аминоетансулфоновата киселина) е аминокиселина, която в молекулата си съдържа сяра. Намира се в няколко вида храни - основно в месото, рибата и майчиното мляко. Животните бозайници и хората могат да синтезират таурин или с други думи организмът им може да го произвежда в определени количества. Той е основен компонент на жлъчката и може да се открие в дебелото черво и представлява до 0,1% от общото човешко телесно тегло. Тауринът е широко разпространен в животинските тъкани. Поради това месото е една от храните, които са с високо съдържание на таурина. А едно животно има водещо значение и за името на тази аминокиселина. Таурин произлиза от латинската дума "taurus" (сродна на гръцката ταῦρος), която означава бик или вол. Според историческите сведения това име е избрано, тъй като тауринът бил изолиран за първи път от волска жлъчка през 1827 г. от немските учени Фридрих Тийдеман и Леополд Гмелин.

С какво ни е полезен тауринът?
Тази аминокиселина е необходима за правилното развитие и функциониране на скелетните мускули, за регулиране на кръвното налягане. Има и още много основни биологични роли - подобрява движението на жлъчен сок и предпазва от холестаза (запушване на жлъчните пътища), подобрява и самата секреция на жлъчен сок. Освен това е от изключително значение за работата на сърцето. Според научните изследвания половината от концентрацията на аминокиселини в сърцето е съставена от таурин и наличието му е важно за функциите на сърдечно-съдовата система, като укрепва сърдечния мускул и стабилизира сърдечния ритъм. Важна е ролята на таурина и за зрителната функция - това е най-изобилната аминокиселина в ретината и е от жизнено важно значение за доброто ни зрение. Именно заради всичките тези важни функции хората, чийто организъм, по една или друга причина, не може да синтезира таурин, трябва да получат необходимите количества от храната или чрез хранителни добавки. Максималният синтез на таурин все още е конкретно посочен в цифри, но е известно че средното количество, което здрав възрастен човек обикновено синтезира е между 50 и 125 mg на ден. Добавяне на таурин например е необходимо при новородени, тъй като тяхната способност да произвеждат аминокиселината все още не е развита. Затова тауринът често е добавян към адаптираните млека за новородени. Тауриновите медицински добавки често се препоръчват на хора, страдащи от високо кръвно налягане и някои други сърдечно-съдови заболявания. При хора с нарушена чернодробна или бъбречна функция също често се наблюдава дефицит на таурин.

Енергийни напитки и таурин
Тауринът често е използван и като активна съставка в енергийните напитки. Допринася за метаболитната активност, а метаболизмът на мазнините ни дава енергия. Ето защо, ако се повиши малко, вероятно ще се почувствате по-енергично, след като изпиете енергийна напитка, съдържаща таурин, отколкото обикновена чаша чай или кафе. Вторите ви помагат да останете будни, като държите ума си нащрек (това е кофеиновият ефект), а напитката с таурина ви кара да сте по-енергични и физически активни и да позволите на тялото ви да превръща повечето мазнини в гориво (енергия). Твърде много и в големи количества от всичко обаче е лошо. Тази универсална аксиома се отнася и за таурина. Предозирането с таурин може да доведе до проблеми, сред които промени във функциите и нормалната активност на невроендокринните клетки, хормонален дисбаланс в организма. Поради това е добре да регулирате приема на тауринсъдържащи енергийни напитки. Обикновено нивата на таурин в организма се контролират от бъбреците, като при излишък тауринът се изхвърля чрез урината, а при недостатък се връща обратно в кръвта. Въпреки, че всеки допълнителен и излишен прием се отделя чрез бъбреците, все пак е желателно да сте умерени в употребата на напитките с таурин.
Приложение на таурин в козметиката
От 2000-те години все повече производители започнаха да представят козметични формули с таурин. Установено е, че предотвратява вредните ефекти на гените TGFB1 върху космените фоликули. Освен това, според научни изследвания, тауринът подтиска действието на TGF-бета 2, който води до "смъртта" на клетките в космените фоликули и оттук до загубата на коса. Ето защо в много шампоани и лосиони против пърхот и косопад можете да видите тауринът да присъства в състава. Дори и някои производители в България го използват за формулите си за коса - компания "Арома" например създава някои шампоани в серия "Здраве Актив" именно с помощта на таурина. Той засилва енергийния метаболизъм на клетката, абсорбира се директно в скалпа и космения фоликул.

Според експерти тиуринът е не само полезен в грижата за косата, но хидратира и енергизира кожата. Някои козметични специалисти посочват, че той допринася и за отстраняване и премахване на белези по кожата.
Термална вода
Термалната вода (лат. Scelerisque aqua) се добива от подземни източници, с природно произхождение. Тя е истински еликсир, който помага да се съхрани младостта и красотата за години напред. Мирко и макроелементите, които се включват в състава ѝ имат благотворен ефект върху кожата и косата. В термалната вода се съдържа голямо количество калий, калций, натрий, магнезий, желязо, манган и др.

Термалната вода често е сравнявана с минералната, но съществуват значителни различия между тях. Структурата на термалната вода е значително по-лека. Тя не съдържа излишък от минерали, които слабо се усвояват от кожата. Приема се, че е по-чиста от минералната вода.
Приложение в козметиката
Химичният състав на термалната вода се отличава по концентрацията на соли, микроелементи и минерали, в зависимост от нейния източник. Различават се хипертонични, хипотонични и изотонични термални води.
Първите са идеални в грижата за сухата и лющеща се кожа, вторите са подходящи при мазна кожа, а изотоничните се смятат за универсални. В продуктите за лице термалната вода може да се използва в грижата за всеки тип кожа. Благодарение на уникалния си биохимичен състав тя прониква дълбоко в кожата, стимулира обмяната на веществата в тъканите, регенерацията и обновяването на клетките. Термалната вода мигновено освежава и успокоява кожата, подобрява тена и при редовна употреба възстановява и подмладява кожата. Предпазва я от изсушаване и дехидратация.

В съвременната козметика термалната вода се използва за създаването на високоефективна козметика, както и в чист вид. В състава на козметичните продукти тя улеснява проникването им в най-дълбоките слоеве на кожата. Използвана самостоятелно, термалната вода, действа овлажняващо, тонизиращо, освежаващо и успокояващо, зареждайки кожата с жизнена енергия. Премахва усещането на дискомфорт, като едновременно с това усилва естествените защитни функции на кожата. Тя може да се използва сутрин, преди нанасяне на грим, през деня, когато кожата е уморена или много суха и вечер след сваляне на грим. Обикновено термалната вода се предлага под формата на спрей, който се впръсква върху лицето, шията и деколтето от разстояние 40 cm. След около половин минута останалата вода може да се попие със салфетка. Но максимална ефективност от използването на продукта се постига, когато се остави да изсъхне сам върху кожата.

Козметичните продукти на основата на термална вода:
  • ефективно овлажняват и подхранват кожата
  • имат стягащ ефективен
  • нормализират водно-солния баланс
  • стимулират метаболизма и клетъчната регенерация
  • премахват възпаленията и успокояват кожата
  • тонизират кожата и имат подмладяващо действие
Тимол
Тимолът (Thymol) за пръв път е извлечен от тамяна, от където получава и името си. Също така веществото може да се извлече и от камфоровото дърво, което расте в субтропичните пояси на Китай и Япония. От дървесината, корените и филизите чрез метода на парната дестилация, се получава етерично масло, от което при охлаждане се отделя 90% камфор.

Тимолът това са безцветни кристали със специфичен мирис и остър вкус. Разтворими са в органични разтворители и са практически неразтворими във вода. Използват се като суровина за производството на ментол.

Благодарение на високото си съдържание на камфор, тимолът намира приложение в медицината. Включва се в състава на камфоровия спирт, камфорови мазила и мехлеми. Помага при гъбични инфекции и микози, тъй като има силно противогъбично действие.
Приложение в козметиката
Тимолът е широко използвано средство в парфюмерията и козметиката. Заради специфичния си сладък аромат, той се включва в състава на различни парфюми, дезодоранти и др. Тимолът подобрява еластичността на кожата, има антиоксидантни свойства и в продуктите за лице се използва в състава на anti-age козметиката. Притежава противовъзпалително, антимикробно и бактерицидно действие. Лекува акне и се включва в състава на различни почистващи тоници, лосиони, кремове и маски за мазна и проблемна кожа. Тимолът има добри избелващи свойства и се използва в някои избелващи продукти, като лосиони, тоници и маски. Веществото е с тонизиращ и охлаждащ ефект и в продуктите за тяло се включва в състава на различни кремове за крака и стъпала. В слънцезащитната козметика се използва в някои лосиони, масла и спрейове. Също така тимолът има способността да потиска неприятните миризми и участва в състава на различни дезодоранти и ролони. В продуктите за устна хигиена се среща в пастите за зъби и водите за уста. Веществото се бори с косопада и има стилизиращи свойства. В продуктите за коса се включва в състава на различни шампоани, балсами и маски.
Тирозин
Тирозинът (лат. Tyrosine) е заменима алфа-киселина, която се синтезира от незаменимата киселина фенилаланин. Той е част от състава на протеина. Съществува в 2 оптически изомерни форми - L и D. Тирозинът участва във формирането на активни центрове на ензими, участващи в протеиновата транслация на рибозомите. Веществото е с горчив вкус и е почти неразтворимо във вода.

Тирозинът потиска апетита и помага за ограничаване на мастните натрупвания. Той стимулира производството на мелатонин и подобрява функцията на надбъбречната жлеза, щитовидната жлеза и хипофизата. Активно въздейства върху настроението, облекчава стреса, главоболието и нервните разстройства. Помага при безсъние.

Естествени хранителни източници на тирозин са бадеми, авокадо, банани, млечни продукти, боб, тиквени семки, сусам, пуешко месо, риба тон и др.
Приложение в козметиката
В козметиката тирозинът се използва предимно като овлажняващо средство за кожата. Учените го наричат "еликсир на младостта". В продуктите за лице аминокиселината забавя процесите на стареене. Тя премахва бръчките и се бори със съществуващите такива. Това я прави част от anti-age козметиката - кремове, маски, серуми, кремове за околоочния контур и др. Тирозинът увеличава образуването на пигмента меланин, който придава на кожата красив цвят. В продуктите за тяло се включва в състава на слънцезащитната козметика - кремове, лосиони и масла за придобиване на тен. Някои изследвания твърдят, че тирозинът предотвратява появата на бели коси. В продуктите за коса се добавя в състава на някои|шампоани, балсами и маски.
Титаниев диоксид
Титаниев диоксид или наричан още титанов диоксид (TiO2) е бял, неразтворим минерален пигмент. Намира се в природата основно в рутил, анатаз и брукит. Във всичките тези минерали има съдържание на чист титанов диоксид, който е свързан с примеси, но извличането му става предимно от рутил и анастаз. Обикновено, след добиването, титановият диоксид преминава през химическа обработка, за да се отстранят примесите. Така на разположение остава чистия бял пигмент, който е в прахообразна форма.

Заради пигментните си качества титаниевият диоксид започва да бъде използван в хранително-вкусовата промишленост. В средата на 90-те той е одобрен за употреба в тази индустрия и оттогава се среща най-вече като боя с избелващ ефект за храни (днес може да го срещнете в състава на млека, дъвки, майонеза и още много други продукти). Ролята му на бял оцветител му носи и името E171. Този минерал обаче може да се намери в куп продукти, вариращи от бои през храни до козметични формули.
Приложение в козметиката
След като се разпространява като бяло багрило в храните, не е невероятно да забележите титановият диоксид и като избелващо средство в козметиката и продуктите за лична хигиена (сапуни, пасти за зъби и други). Най-известното качество на това вещество за козметичния свят обаче е това, че образува минерален UVA и UVB филтър. Ето защо е важна съставка, използвана в слънцезащитните продукти - най-вече формулите, създадени с минерални филтри. Титаниевият диоксид е именно минерален филтър. Съществуват и химически филтри, но според множество експерти, те абсорбират слънчевите лъчи, докато минерални ги отразяват и така осигуряват по-добра защита. В един козметичен продукт за слънцезащита могат да бъдат включени само химични, само минерални или комбинация от двата вида филтри.

Титаниевият диоксид е съставка и в някои кремове за лице и декоративна козметика (предимно в минерални фон дьо тен и пудри за лице), като отново качествата му са да създаде защитен UV филтър. Тъй като има "умението" да отразява или разсейва светлината, някои производители го използват в козметични формули за лице, предимно коректори, които защитават кожата, но и я осветляват и се борят с несъвършенствата ѝ. Козметичният производител "Max Factor" например създава коректора "Max Factor Eye Luminizer Brightener" със съдържание на титанов диоксид, който защитава кожата от UV лъчите и допринася за нейния свеж външен вид.

През последните няколко години се появиха мнения на експерти, организации и компании, които посочват, че титаниевият диоксид има вредно въздействие върху хората. Други посочват, че титановият диоксид е безопасен пигмент, без известни странични ефекти, който спокойно може да се използва в козметиката и е одобрен от FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ), когато е 99% чист. Именно в една форма на титановият диоксид се съмнява друга група учени - това са ултрафините или наночастици. Тъй като технологията в днешно време е напреднала, има и способността да приема нормални частици от минерали и да ги намалява до невероятно миниатюрни размери. И докато мнозина похвалиха тази нова технология, други смятат, че ултрафините наночастици на титанов диоксид са патогенни.

Все още няма неоспорими доказателства за вреди от титаниев диоксид. Въпреки това с течение на времето се появяват все повече мнения, съждения и теории по повод въздействието на минералния пигмент. Имайте предвид, че не всяка казана дума непременно е истинна - най-добре е да имаме доверие в съжденията на експерти, научни организации и официални изследвания на институции и контролни органи.
Триглицериди
Триглицеридите се наричат още триацил-глицероли и са основния вид липиди (наред с фосфолипидите и стеролите). Молекулата на триглицерида е съставена от различни по тип атомни структури - глицерол и висши мастни киселини (палмитинова, олеинова, алфа-линоленова, омега и други мастни киселини, които могат да бъдат наситени или ненаситени). Триглицериди се съдържат естествено в човешкия, в животинските и в растителните организми. В кръвта твърде високото им ниво може да е опасно за здравето, а в организма се натрупват като енергиен резерв. Служат и за образуването на клетъчната мембрана. Разтворители и преносители са на витамините A, D, E и K. Най-голям е процентът на триглицеридите в мастната тъкан, в черния дроб, в сърдечната и скелетната мускулатура. Триглицеридите са и естествен компонент на кожата, като значително спомагат за нейната бариерна функция. В роговия слой, намаляването им води до нарушаване на бариерните механизми на кожата. Количеството им е пряко свързано с поддържането на воден баланс - при намаляването му и нарушаването на този баланс, кожата става суха и предразположена към възпаления, алергии и образуване на бръчки.
Триглицериди и козметика
Всеки различен тип растително и етерично масло, което се използва в козметиката, съдържа висок процент триглицериди. Общото в свойствата на тези масла е, че увеличават защитните сили на кожата срещу лошите атмосферни влияния, които я изсушават. Те интензивно подхранват, овлажняват и спомагат за възвръщането на водния баланс.
Трюфел
Трюфелите (лат. Tuber) са вид редки гъби, които растат под земята и имат месесто тяло. Те се разделят основно на 3 групи - черни, червени и бели. Размерът им е различен, като варира от няколко грама до килограм. Особено ценни са черният и белият трюфел, които имат ярко изразен вкус на трюфел. Наричат ги "черни и бели брилянти" тъй като са едни от най-скъпите гъби в света и се смятат за ценен деликатес.

Трюфелът съдържа голямо количество витамин B1, който има благоприятен ефект върху храносмилателните процеси и нервната система, а рибофлавинът (витамин B2), съдържащ се в гъбите, помага при гастрит и различни кожни обриви. Трюфелът има способността да повишава имунитета на организма. Той съдържа витамин PP и C, богат е на микроелементи, като манган, желязо, мед, натрий, калий, калций, фосфор. В състава му са включени и въглехидрати, мазнини, протеини, пепел, диетични влакна, монозахариди и дизахариди, също така в гъбата се съдържа около 90 грама вода. Трюфелите отделят феромони и се смятат за много мощен афродизиак и антиоксидант. Полезни са за жени по време на бременност и кърмене.
Приложение в козметиката
В козметиката особено през последните години трюфелът е широко разпространен. Някои италиански козметични марки, създават цели серии луксозна козметика, на основата на трюфел. В парфюмерията започват да се разработват аромати с нотки на трюфел. Трюфелите са натурален продукт, символ на "добрия живот". В козметичните продукти се използват черен и бял трюфел. Черният трюфел се включва в състава на подмладяващи продукти, а белият трюфел се ползва в избелващите композиции.
Трюфелът има подмладяващи свойства и в продуктите за лице значително намалява бръчките и стяга кожата. Подходящо е използването му в грижата за зрялата и старееща кожа. Това го прави част от anti-age козметиката - кремове, масла, серуми, маски, кремове за околоочния контур, кремове за шия и деколте. Действа благоприятно и при чувствителна кожа. Белите трюфели имат избелващи свойства, те изсветлят кожата и се борят с пигментните петна. Включват се в различни избелващи продукти, като кремове, серуми и маски. В продуктите за тяло трюфелите хидратират и подхранват кожата, придавайки ѝ копринена мекота. Използват се в състава на някои кремове, масла, лосиони и млека. Поради високото си съдържание на протеини и антиоксиданти в продуктите за коса гъбите се включват в състава на различни укрепващи средства.
Туя
Туя (лат. Thuja), известна още като "дървото на живота" е вечнозелено хвойново растение, което се отнася към семейство Кипарисови. Иглолистното дърво може да достигне височина от 15 до 20 метра. Клоните му са приповдигнати нагоре, листата са плътни с тъмнозелен цвят, а шишарките са с яйцевидна форма. За родина на туята се приема Югоизточна Азия, от където по-късно мореплаватели я пренасят в Европа и Америка.

Туята помага за възстановяване на емоционалното и физическо състояние на човека след дълго боледуване или стрес. Древните гърци са я използвали като благоухание в различни обредни ритуали. Индианците първи откриват лечебните свойства на растението и започват да го прилагат за лечение на ревматизъм и като профилактично средство при инфекциозни заболявания. В медицината растението помага при заболявания на пикочните пътища, цистит, хроничен простатит, остеохондроза и др. Подходящо средство е при настинки, главоболие и алергични реакции. Туята има противовъзпалително, антимикробно и антибактериално действие.

Растението съдържа танини, твърда дървесина, туйон, смоли, етерични масла и др. От шишарките на туята се получава етерично масло чрез метода на парната дестилация. Полученото масло е с лек жълтеникав оттенък и ясно изразен аромат, който има тонизиращ ефект. Най-често то се използва за лечение на заболявания на дихателните пътища и кожата.
Приложение в козметиката
Благодарение на отличните си антисептични свойства туята е широко използвана в ароматерапията и козметиката. В ароматерапията маслото от растението често се употребява в качеството на базова съставка в масажните масла. Те помагат при стрес и подобряват концентрацията. В продуктите за лице етеричното масло от туя се справя с някои дерматологични проблеми. То лекува пъпки, акне и други кожни възпаления. Включва се в почистващи лосиони, тоници, гелове, кремове и маски за мазна и проблемна кожа. Маслото има добри хидратиращи свойства и в продуктите за тяло се използва в състава на различни масла, лосиони, кремове и млека. В продуктите за баня участва в състава на някои сапуни, душ гелове и др. В продуктите за коса помага при възпаление на космените фоликули. То възстановява структурата на косата и лекува пърхот и косопад. Използва се в някои шампоани, балсами и маски за коса.
Точният стил за всеки мъж
Купи продукти Durex и можеш да спечелиш награда.
Спирали L'Oreal с отстъпка
Вземи спирали L'Oreal на супер цени!
Спечели подарък от Bioten
Купи продукт Bioten и се включи в томбола за награда.
Козметика NIVEA на промоция
Вземи сега любимата си козметика на специални цени.
Ново от Catrice
Виж гримовете от колекциятa Есен/Зима 2019
Syoss Pure
Козметика за коса
Maybelline The Colossal Platinum Black Mascara
Спирала за обемни мигли
Nivea Crayon Lipstick Color Lip Balm
Цветен балсам за устни
Безплатна доставка за София, 2.90 за провинцията!
Намаление на хиляди книги
Artesania Latina - кораби от дърво